Naturalna glinka kosmetyczna

Glinki mają właściwości lecznicze i odmładzające oraz bardzo szerokie zastosowanie, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Leczenie za pomocą gliny to jedna z najstarszych metod leczenia organizmu. W dzisiejszych czasach glina wykorzystywana jest w sanatoriach, w gabinetach kosmetycznych oraz w domowym zaciszu do przygotowywania maseczek (na twarz, do włosów), kąpieli i kompresów na ciało. Warto pamiętać, […]

Rokitnik zwyczajny – właściwości oraz zastosowanie

Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides L.) – gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Nazywany bywa także rosyjskim ananasem. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich.

Jak stosować mumio?

Zagadkowe mumio Można je znaleźć jedynie w trudno dostępnych dla człowieka skałach, na wysokościach powyżej 3-4 tysięcy metrów nad poziomem morza. Występuje w postaci nacieków z pęknięć skalnych lub nagromadzonych sopelek na sklepieniach jaskiń., Mumio ma wiele różnych nazw – cudowny balsam, górski pot, a mieszkańcy Tybetu nazywają je sokiem skał.