Pokrzywa zwyczajna – zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna

(Urtica dioica L.)
Roślina moczopędna, przeciwkrwotoczna, pubudzająca przemianę materii.

 

Zastosowanie wewnętrzne:
Liście pokrzywy wykorzystywane są m.in. w leczeniu wątroby, problemach z krzepliwością krwi, przy cukrzycy, chorobach dróg moczowych, nieżytach żołądka
i jelit.

Zastosowanie zewnętrzne:
– przeciwłupieżowo,
– przy wypadaniu włosów,
– tamuje krwawienia,
– przy czyrakach.

Surowcem jest liść pokrzywy, korzeń i ziele.

Młode liście pokrzywy używane są do sałatek, dodawane do szpinaku i zup ziołowych.

Z liści pokrzywy pozyskiwany jest chlorofil do celów farmaceutycznych i kosmetycznych.
Oprócz chlorofilu zawierają karoteny, witaminy C i K, kwasy organiczne (mrówkowy), flawonoidy.

Korzenie pokrzywy bogate są w garbniki i sole mineralne (wapń).

Młode pokrzywy to źródło chlorofilu i witamin. Sok ze świeżego ziela zalecany jest przy anemii i osłabieniu.

Pokrzywa stosowana jest z powodzeniem w suplementach diety, znajdziemy ją m.in. w fitosorbencie Lymphosan Female Beauty firmy Siberian Health – Syberyjskie Zdrowie.

Źródło: M. Polakowska. Leśne rośliny zielarskie