Kardamon – ochudzająca przyprawa

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum (L.) Maton) to gatunek rośliny przyprawowej z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae Lindl.). Występuje również pod nazwami: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski.
Można go spotkać w stanie dzikim w tropikalnych, górskich lasach Indii i na Cejlonie, rośnie w Chinach i Indonezji.  Został również przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej.

Owoce tej byliny wypełnione są brunatnymi, jajowatymi torebkami, kryjącymi w sobie pomarszczone nasiona. Zawierają duże ilości olejku eterycznego (ok. 9% olejku kardamonowego), którego głównym składnikiem są terpeny. Olejek nadaje nasionom ostry, korzenny aromat i smak. W lecznictwie owoce i nasiona wykorzystywane są w charakterze środka rozgrzewającego i wzmacniającego.

Od dawna wiadomo, że kardamon ma korzystny wpływ na metabolizm. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, reguluje trawienie oraz zapobiega wzdęciom. Dodawany do kawy lub herbaty wzmacnia smak, oraz wzmaga ich działanie pobudzające.

Nasiona kardamonu są od wieków cenioną i jedną z najdroższych przypraw. Kardamon dodawany jest do słodkich deserów, ciast, marynat, mięsa i niektórych wędlin, likierów, win i wódek.  Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Występuje w odmianie indyjskiej, nepalskiej i chińskiej. Wchodzi w skład popularnej mieszani przyprawowej curry.

Wartość odżywcza kardamonu (składniki na 100 g):
kalorie: 229 kcal
proteiny: 10,2 g
tłuszcz: 2,2 g
błonnik: 20,1 g
wapń: 130 mg
żelazo: 4,6 mg
magnez: 173 mg

Gdzie można kupić kardamon mielony? W sklepach z naturalną żywnością, zielarniach lub bezpośrednio od producenta, np. Dary Natury – przyprawy bez chemii

Źródło: T. Lewkowicz – Mosiej „Rośliny lecznicze”, Wikipedia