Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny Reguluje przemianę materii, odkaża, regeneruje tkankę nerwową. Hypericum perforatum L. Dziurawiec zwyczajny rośnie dziko. W Polsce możemy go spotkać na łąkach, zboczach, przy drodze, na leśnej polanie. Surowcem leczniczym jest ziele dziurawca. Zawiera ono flawonoidy, saponiny, czerwony barwnik antranoidowy (hyperycynę i jej pochodne, m.in. hiperforynę), olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne. Napary […]

Pokrzywa zwyczajna – zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) Roślina moczopędna, przeciwkrwotoczna, pubudzająca przemianę materii.   Zastosowanie wewnętrzne: Liście pokrzywy wykorzystywane są m.in. w leczeniu wątroby, problemach z krzepliwością krwi, przy cukrzycy, chorobach dróg moczowych, nieżytach żołądka i jelit. Zastosowanie zewnętrzne: – przeciwłupieżowo, – przy wypadaniu włosów, – tamuje krwawienia, – przy czyrakach. Surowcem jest liść pokrzywy, korzeń i […]

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni otrzymuje się dzięki współczesnej, specjalistycznej technologii, bez zastosowania wysokich temperatur, które doprowadzają do utraty leczniczych właściwości aktywnie biologicznych substancji. Technologia taka pozwala zachować składniki zdrowotne w ich naturalnej postaci. Wciąg lipofilowy jest źródłem aktywnie biologicznych substancji, znajdujących się w pestkach dyni. Obfitość witamin przyniosła już olejowi z pestek dyni sławę produktu […]

Jak stosujemy moroźnik kaukaski

Stosowanie ciemiernika / moroźnika kaukaskiego Kuracja preparatem (sproszkowany moroźnik) trwa od 6 do 12 miesięcy. 50 mg (czubek noża lub dozownik) proszku dodać do 50 ml wody lub łyżeczki miodu, zażyć 1-2 godziny rano przed posiłkiem lub wieczorem przed snem. Co 10-15 dni zwiększać dawkę o 50 mg, aż do 300 mg (6 dozowników). Kontynuując leczenie […]

Olej rokitnikowy

OLEJ ROKITNIKOWY Olej z rokitnika jest płynem koloru czerwonego o smaku i zapachu jagód rokitnika. Zawiera karatenoidy, tokofenol, witaminy: B1, B2, B4, B12, K, P, PP, C (kwas askorbinowy), karoten (prowitamina A), kwasy wolne, mikroelementy, substancje aktywne biologicznie. Właściwości farmakologiczne: Olej z rokitnika działa na organizm bakeriobójczo, regenerująco i przyspiesza gojenie, poprawia przemianę materii, wprowadza […]

Glinka zielona

Glinka zielona kosmetyczna Glinka zielona – jedna z najbardziej popularnych i znanych w kosmetyce glinek Przeznaczona jest dla skóry tłustej i mieszanej twarzy oraz głowy, gdyż skutecznie oczyszcza skórę, zwęża pory, stymuluje procesy wymiany w komórkach skóry. Zawiera srebro, które jest naturalną domieszką surowca. Najbardziej naturalną postacią glinki jest ta wysokooczyszczona w proszku. Mamy wtedy […]

Glinka różowa

Glinka różowa dla skóry wrażliwej Różowa glinka delikatnie oczyszcza skórę wrażliwą, usuwa zmęczenie i podrażnienia, poprawia krążenie krwi. Przy regularnym stosowaniu przywraca skórze zdrowie, piękno i energię życiową. Różowa glinka delikatnie oczyszcza skórę wrażliwą, usuwa zmęczenie i podrażnienia, poprawia krążenie krwi. Przy regularnym stosowaniu przywraca skórze zdrowie, piękno i energię życiową. Najbardziej naturalną postacią glinki […]